
مقایسه کنترلر ps5 و xbox series x
تفاوتی ندارد شما کاربر رایانههای شخصی باشید و یا از کنسول برای بازیهای ویدیویی استفاده کنید. مقایسه کنترلر ps5 و xbox series x برای گیمرها بسیار مهم است. برای اجرای هر بازی، شما ابتدا به یک کنسول، و سپس یک کنترلر نیاز خواهید داشت؛ به هر حال نمیتوان نقش دستهها را در تجربه بازی نادیده گرفت. هردو کنترلر ps5 و xbox series x ، از کیفیت ساخت فوقالعادهای بهره میبرند. توجه به این جزئیات برای انتخاب کنسول بهتر، دسته و کنترل کنندهای روانتر رقابت تنگاتنگی وجود داشته باشد. به هر حال نمیتوان نقش دستهها را در تجربه بازی نادیده گرفت. در ادامه به مقایسه کنترلر ps5 و xbox series x میپردازیم.
تفاوت های کنترلر پلی استیشن 5 و کنترلر ایکس باکس سری ایکس
مشخصات فنی
سونی با استفاده از سنسورهای مختلف و امکانات جدید، یک کنترلر کاملا جدید با نام کنترلر Dualsense را وارد بازار کرده است؛ اما شرکت مایکروسافت، کنترلر قدیمی ایکس باکس وان را با اندکی تغییر وارد بازار کرد.
موتور ویبره
سونی با استفاده از موتور Haptic جدید بر اساس حالات تعیین شده، شدت و میزان ویبره متفاوتی را از خود نشان میدهد. کنترلر xbox series x به یک موتور ویبره ساده مجهز است.
سنسور
کنترلر ps5 دارای دو سنسور ژیروسکوپ و شتاب سنج است، اما کنترلر ایکس باکس هیچ سنسوری ندارد.
میکروفن و اسپیکر
کنترلر پلی استیشن 5 دارای میکروفن و اسپیکر است ، اما کنترلر مایکروسافت فاقد هر دو درگاه است.
جک هدفون
هر دو کنترلر دارای جک ۳.۵ میلیمتری هدفون هستند.
باتری
رویکرد سونی و مایکروسافت کاملا در این زمینه متفاوت است. شما میتوانید همانند نسل قبل از کنترلر ایکس باکس با دو باتری قلمی استفاده کنید. این در حالی است که کنترلر پلی استیشن 5 دارای باتری غیر قابل دسترس ۱۵۶۰ میلی آمپری است. شرکت مایکروسافت دلیل این موضوع را راحتی تعویض باتری اعلام کرده است. چرا که شارژ کردن یک باتری به مراتب زمان طولانی تری نسبت به تعویض یک باتری میطلبد. همچنین در صورتی که در حال تجربه بازیها با استفاده از کابل باشید، میتوانید باتری را از داخل بدنه خارج کرده و وزن کنترلر خود را کاهش دهید.
درگاه USB
هر دو کنترلر از درگاه USB-C استفاده میکنند.
اتصال
کنترلر ایکس باکس از رادیو مخصوص خود استفاده میکند که میتواند اطلاعات را با تاخیر بسیار کمی به کنسول برساند. همچنین برای اتصال به دستگاههای متفرقه، از چیپست بلوتوث نسخه ۵.۱ استفاده شده است. کنترلر Dualsense نیز برای اتصال به کنسول، از بلوتوث نسخه ۵.۱ استفاده میکند.
وزن
کنترلر پلی استیشن 5 ،۲۸۲.۵ گرم و کنترلر ایکس باکس، ۲۹۲.۵ گرم وزن دارند.
قیمت
کنترلر ایکس باکس با قیمت ۶۰ دلار و پلی استیشن 5 با قیمت ۷۰ دلار به فروش میرسند.
تغییرات ویژه در بخش طراحی
کنترلر ایکس باکس
کنترلر ایکس باکس حالا نسبت به گذشته اندکی جمع و جورتر شده است. طبق گفتههای مایکروسافت، این تغییر به دلیل جایگیری راحتتر در دستان کوچک رخ داده است. همچنین با یک D-Pad کاملا جدید روبرو هستیم که از کنترلر Elite به این نسخه منتقل شده است. این D-PAD نه تنها میتواند به جای ۴ جهت، ۸ جهت را نشانه برود، بلکه فشردن دکمههای آن نیز نسبت به گذشته حس بسیار بهتری را القا میکنند. پشت کنترلر نیز به طور کلی تغییر کرده است و حالا از مواد اولیه جدیدی در ساخت آن استفاده شده است. این متریال جدید، چسبندگی بسیار بیشتری را ایجاد کرده و میتواند میزان تعریق دستان را نیز تا حد زیادی کاهش دهد. تمامی تریگرهای این کنترلر نیز از همین متریال جدید ساخته شده تا جایگیری انگشتها روی آن راحتتر باشد.
مایکروسافت دکمه جدیدی را به کنترلر اضافه کرده است که به کاربر اجازه میدهد تا تصاویر یا ویدیوهای ضبط شده خود را با استفاده از یک دکمه، در پلتفرمهای مختلف منتشر کند.
نسخه ۳۶۰ کنترلر ایکس باکس، یک کنترلر بسیار خوب محسوب میشد. این کنترلر در نسخه ایکس باکس وان به کمال خود رسید. و در سری جدید به حد غایت خود رسیده است. در حقیقت زمانی که با کنترلر جدید ایکس باکس کار کنید، کنترلر قدیمی به شما حس جالبی را منتقل نمیکند. این در حالی است که شالودهی هر دوی آنها یکسان بوده و عملا بهبودهای جزئی در این کنترلر اعمال شده است.
کنترلر پلی استیشن 5
کنترلر Dualsense هیچ شباهتی به نسخه گذشته نداشته و بیشتر تداعی کننده کنترلر ایکس باکس است. در حقیقت سونی پس از سالها تحقیق روی مسائل مربوط به ارگونومی، به نتیجهای مشابه با مایکروسافت دست یافته است.
تریگرهای اصلی مانند R1 و L1 اندکی بزرگتر شدهاند، تاچ پد کنترلر در درون بدنه محو میشود و زیبایی خاصی را به آن بخشیده است. به جای نوار اعلانات بالای کنترلر نواری نازک در کنار تاچ پد داده است.
متریال پشت کنترلر حالا باعث میشود که بتوانید با خیال راحت به تجربه بازیهای مختلف در زمانهای طولانی بپردازید، چرا که چسبندگی آن به دست چند برابر شده و میزان تعریق دست در هنگام استفاده از این کنترلر، به حداقل رسیده است.
استفاده از موتور Haptic جدید در کنترلردوال سنس، باعث شده که دربهای جدیدی به روی توسعه دهندگان باز شود. از آنجایی که قدرت موتور ویبره چند برابر شده است و کاملا قابل شخصی سازی است، توسعه دهندگان میتوانند احساسات مختلف را از طریق این کنترلر منتقل کنند.
عملکرد کنترلرهای جدید روی رایانههای شخصی
کنترلر ایکس باکس سری ایکس به راحتی توسط ویندوز شناسایی میشود و نیازی به نصب هیچ درایور اضافهای برای کارکرد آن نیست. البته در حال حاضر دکمه Share هیچ کار خاصی را انجام نمیدهد، اما احتمالا این موضوع نیز با بروزرسانی بعدی ویندوز تغییر خواهد کرد.
پلتفرم رایانهها
کنترلر Dualsense در پلتفرم رایانههای شخصی چندان بی ایراد نیست. در حال حاضر شما میتوانید همانند کنترلر ایکس باکس، آنرا به رایانه خود متصل کرده و از آن استفاده کنید. اما از آنجایی که ویندوز به صورت پیشفرض این دستگاه را نمیشناسد، از آن به عنوان یک کنترلر ساده استفاده میکند. این موضوع باعث میشود که بازیهای زیادی نتوانند این کنترلر را شناسایی کنند و همین موضوع باعث ایجاد دردسر برای کاربر میشود. البته که میتوانید روی پلتفرم استیم، این کنترلر را به عنوان Dual Shock 4 معرفی کرده و از قابلیتهای آن استفاده کنید.
همچنین موتور Haptic جدید سونی روی پلتفرم ویندوز به هیچوجه پاسخگو نیست و حتی ویبرههای معمولی را نیز تولید نمیکند.
شباهت های کنترلر پلی استیشن 5 و کنترلر ایکس باکس سری ایکس
اگرچه تفاوتهای زیادی بین این دو کنترلر مشاهده میشود، اما شباهتهایی نیز بین آنها وجود دارد که باعث شبیه شدن طراحی آنها میشوند.
شباهت ظاهری
طراحی فیزیکی کنترلر، نحوه قرار گرفتن و حسی که به بازیکن میدهد را کنترل میکند و میزان استفاده و کاربرد راحت از آن را نشان میدهد. به نظر میرسد که سونی وارد حوزه ایکسباکس شده است.اگرچه از نظر ظاهری کنترلر ps5بسیار شبیه به کنترلر ایکسباکس است، اما ارزش واقعی هر کنترلر وقتی مشخص میشود که شباهتها را کنار بگذاریم و درباره ابعاد متضاد و متفاوت کنترلرهای نسل بعد صحبت کنیم.
باتری
باتری کنترلرها در گذشته نیز محل بحث بسیاری از طرفداران سونی و مایکروسافت بوده است و ظاهرا این بحثها در نسل آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد. سونی که از باتریهای داخلی برای DualSense استفاده کرده است، ادعا میکند که هر بار شارژ کامل این کنترلر به معنای 8 ساعت استفاده از آن خواهد بود. البته عوامل دیگری نیز مثل بازی در حال انجام و تنظیمات مربوط به کنترلر نیز ممکن است این زمان را تحتتاثیر قرار دهد. این در حالی است که کنترلر xbox series x همانند نسلهای گذشته ایکسباکس، از باتریهای AA استفاده میکند.
نکته جالب اما این است که بر خلاف آن چه که بسیاری از ما شاید فکر کنیم، همه بازیکنان خواهان باطریهای داخلی نیستند. وقتی صحبت از انتخاب باتریهای قابلشارژ و AA میشود، بازیکنان دو دسته میشوند.با مقایسه کنترلر ps5 و xbox series x میبینیم که سونی با باتریهای داخلی DualSense، بسیاری از طرفدارانی که بین انتخاب کنترلر ps5 و xbox series x تردید دارند را به سمت خود بکشاند.
فناوری Haptic Feedback
اگر یکی از بازیهای نینتندو سوییچ را انجام داده باشید و از این ویژگی استفاده کرده باشید، متوجه میشوید که چرا این فناوری بزرگترین تفاوت بین دو کنترلر است. البته فناوری Haptic Feedback را در سادهترین شکل، میتوان چیزی شبیه به قابلیت لرزش کنترلرها توصیف کرد. البته در فناوری Haptic Feedback، این لرزش و تکان کنترلر بسیار پیچیدهتر از کنترلرهایی است که تا به حال با آنها سر و کار داشتهایم. همین فناوری باعث موفقیت عجیب نینتندو سوییچ در روزهای اول شد.
بازیکنان پلیاستیشن 5 نیز خواهند توانست از این فناوری لذت ببرند چون DualSense نیز به آن مجهز است. سونی پیش از این نیز به وجوداین فناوری اشاره کرده بود، اما اکنون با قطعیت از وجود آن مطمئن هستیم. مایکروسافت گفته است که کنترلر ایکسباکس سری ایکس نیز از نوعی سیستم بسیار پیشرفته رامبل (لرزشها و تکانها) بهره میبرد، اما بعید است که پیشرفتگی این سیستم به فناوری قدرتمند Haptic Feedback برسد. این فناوری همچنین منجر به اضافه شدن تریگرها (Triggers) در پشت کنترلرها شده که البته هر دو کنترلر از این دکمهها بهره میبرند، اما فقط یکی از آنها است که توانایی ارائه شبیهسازی در زمان واقعی را دارد؛ کاری که فناوری Haptic Feedback میتواند انجام دهد.
تریگرها
هر دو کنترلر نوع جدیدی از تریگر را دارند که در xbox series x از آن به عنوان Impulse Triggers و در کنترلر پلیاستیشن 5 به عنوان Adaptive Triggers یاد میشود. اگرچه هر دو ادعا میکنند میتوانند کاری کنند که بازیکن برخی فعالیتهای کششی کوچک مثل کشیدن ماشه یا انداختن تیر را حس کند، نحوه انجام این کار است که باعث متمایز شدن کنترلرها از هم میشود. کنترلر ایکسباکس سری ایکس از پکهای رامبلی که داخل تریگرها قرار داده برای اضافه کردن حس به کشیدن دکمه استفاده میکند، اما از فناوری Haptic Feedback بهره میبرد که تنش و نیروی بیشتری را با دقت بالاتری شبیهسازی میکند.
اکثر بازیکنان متوجه تفاوت بین این دو ویژگی نخواهند شد و این به این معنا نیست که یکی از کنترلرها مزیت قابلتوجهی نسبت به دیگری ندارد چون فناوری Haptic Feedback قطعا بالاتر از پکهای رامبل ایکسباکس سری ایکس قرار خواهد گرفت. البته با نگاه به طراحی ظاهری کنترلر ایکسباکس متوجه میشویم که کنترلر مایکروسافت از نوعی تریگرهای بافتدار با نوعی طراحی ارگونومیکتر بهره میبرد که ممکن است برخی از بازیکنها هنگام انجام بازی به صورت طولانیمدت، احساس راحتتری با آن داشته باشند.
دکمه Share
آخرین تفاوت بین دو کنترلر، اضافه شدن دکمه Create به جای Share در کنترلر DualSense است. این ویژگی، تاثیری محسوسی روی نحوه اجرا و انجام یک بازی ندارد، بلکه احتمالا فقط نحوه به اشتراکگذاری تصاویر و ویدیوهای بازیکنان را تحتتاثیر قرار خواهد داد. کنترلر xbox series x بالاخره یک دکمه مجزای Share (همانند کاری که سونی با کنترلر پلیاستیشن 4 انجام داد.) گرفته است. دکمه Create احتمالا به ویژگیهای پیشرفتهتری از اشتراکگذاری صرف اشاره دارد.
نتیجه گیری
مقایسه کنترلر ps5 و xbox series x از مهم ترین دغدغه های گیمرها ست .کنترلر xbox series x فاصله زیادی با Xbox One ندارد. مایکروسافت در ابتدا کنترلر Xbox One را به خوبی ساخته است پس کنترلر سری X یک گام کوچک به جلو برای مایکروسافت بود، از مزایای کنترلر ps5 میتوان به میله های آنالوگی که سبک حرکت میکنند، محرکهای سازگار، بازخورد لمسی، شارژ USB-C، میکروفون داخلی و دکمه ایجاد (ساخت) اشاره کرد.
با این حال اکثر کارشناسان معتقدند که کنترلر Dualsense در این قسمت پیشرو است، اما همچنان باید منتظر بمانیم تا لیست کامل کاربردها و ویژگیهای به اشتراکگذاری هر دو کنسول را مشاهده کنیم.
همچنین اگر قصد خرید یک کنترلر برای پلتفرم رایانههای شخصی را دارید،کنترلر xbox series x گزینه بهتری به نظر میرسد.
دیدگاهها (0)